Geen widgets gevonden in de zijbalk

Ongelooflijk! Toch is het echt waar. Kijk maar, ik sta er tussen! Met mijn Estoria Blog krijg ik de Liebster Award uitgereikt van niemand minder dan Blogtrommel. Waarvoor mijn eindeloze dank!

,,Geen veelschrijver. Maar de artikelen en verhalen staan als een huis.”

Zo luidt de begeleidende referentie. Inderdaad, ik ben wat bloggen betreft geen veelschrijver. Als journalist schrijf ik de hele dag door, maar bloggen, dat gebeurt elke twee weken. Vooral omdat ik mijn lezers niet wil overspoelen. En omdat ik de tijd wil nemen voor elk blog. Eventueel wat research doen. Dat dus.

Liebster Award en de blogwereld

Ik kende hem nog niet, de Liebster Award. Even googlen en ik vind de mogelijke oorsprong op een Liebster AwardDuits blog uit 2010. De Liebster Award (letterlijk vertaald: de Liefste Award) is een doorgeefprijs. Van bloggers aan bloggers. Het is bedoeld als aanmoedigingsprijs voor beginnende bloggers. De ontvanger van de prijs mag elf vragen beantwoorden. Zo leert iedereen de blogger achter de blog een beetje kennen. Daarna mag de ontvanger de prijs doorgeven aan elf andere bloggers. Die krijgen op hun beurt weer elf vragen voorgeschoteld. En zo verspreidt de Liebster Award zich onder de bloggers. Het is een lieve wereld, die blogwereld.

Bloggen en ik

Dan wordt het nu hoog tijd om de vragen die Blogtrommel aan mij stelde, te beantwoorden.

Wat vind je het allerleukste aan bloggen?
Bloggen is voor mij: vrij schrijven. Nieuwsartikelen vragen om een objectieve schrijfstijl. Voor mijn studie ben ik ook aan bepaalde regels gebonden. Mijn blogs geven mij de ruimte te schrijven hoe en waarover ik wil. Schrijven zoals ik ben.

Daarnaast is het contact met de lezer zeer direct. Gelukkig heb ik tot nu toe alleen maar postitieve reacties op mijn blogposts gehad. Dus dat is ook erg leuk aan bloggen.

Wat ik me wel eens afvraag: helpen blogtips allerhande (zoals Blogtommel) je blog vooruit of maken de adviezen je juist onzeker?
Hier vraagt Blogtrommel natuurlijk om een compliment en een dankbaar woord. En TERECHT! Ik ben er ontzettend blij mee en absorbeer alle tips die er maar te vinden zijn. De tips pas ik toe waar mogelijk. Het maakt mij dan juist niet onzeker, integendeel. Naast Blogtrommel wil ik daarbij ook Elja Daae als grote raadgever vermelden. En natuurlijk: elke maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur #blogpraat op Twitter met eindeloos veel tips.

Waar (op welke plek) schrijf je het liefst?
Thuis op de bank.

Laten je je blogposts wel eens proeflezen voor publicatie?
Ja, een goede vriend en collega-journalist leest ze altijd even door. Erg fijn om even feedback te krijgen voordat je het de wijde wereld instuurt.

Waarover zou je wel willen bloggen (maar durf je nog niet)?
Nou, dat durf ik hier ook niet te noemen hoor…

Waar haal je je inspiratie om te bloggen vandaan?
Dit is heel cliché, maar het leven van alledag. Ik zie, hoor of ervaar iets en het blog ontstaat al in mijn hoofd.

Welke onverwachte bijwerkingen brengt het bloggen voor jou mee?
Voorheen werden mijn geschreven stukken alleen in de krant geplaatst. Mijn naam staat daar niet bij, dus hoorde ik er verder niemand over. Bij het plaatsen van mijn eerste echte blogpost (Londen in een rolstoel) kreeg ik opeens reacties van lezers. En veel ook, met name via mail en Twitter. Allemaal wildvreemden die iets leuks over mijn stukje schreven. Eerlijk gezegd bezorgde dat mij wel enige paniek:,,Ze lezen het echt!” en daarna wat onzekerheid. Dat laatste heb ik nog wel een beetje, maar dat houdt  mij scherp.

Kan je wat vertellen over het eerstvolgende blogbericht dat op jouw blog zal worden gepubliceerd?
Dat is een korte blogpost over het verhaal van iemand dat enorm veel indruk op mij heeft gemaakt. Het is een verdrietig verhaal. Ik heb hierom getwijfeld of ik het wel moet publiceren, maar ik vind dat haar verhaal verteld moet worden. Het heet ‘Vastberaden’ en is vanaf donderdag 3 oktober 2013 op mijn blog te lezen.

Wat irriteert jou persoonlijk het meest bij het bezoeken/lezen van andere blogs?
Veel linkjes in de tekst. Of drukke blogs. Beide irritatiefactors leiden af van het lezen. Terwijl je toch als blogger wilt dat je gelezen wordt. Bovendien nodigen de linkjes in je tekst je bezoeker uit om weg te klikken. Dat wil je ook niet! Ik los het op door voetnoten te gebruiken. Behalve in deze tekst, maar dit is dan ook geen echte blogpost.

Heb je als blogger ergens spijt van?
Dat ik niet eerder ben gaan bloggen!

Enig idee hoelang je aan deze blogpost schreef?
Ruim twee uur.

Ik geef de Liebster Award door aan…

Nu mag ik de Liebster Award doorgeven. Van oorsprong aan drie tot vijf andere bloggers. Waarschijnlijk is deze regel meegegroeid met het toenemen van het aantal bloggers. Elf dus. Wat een klus! Maar vooruit: met liefde geef ik mijn Liebster Award door aan…

At Dina’s: Erotische verhalen met een vlijmscherp randje. Ik zou het niet durven, maar deze stoere schrijfster doet het met verve.
De Budgetbakkerij: Gloednieuw kookblog met betaalbare recepten die je doen watertanden.
Food Travel Photography: Restaurant- en uitjestips omlijst met sprekende foto’s.
Geitenwollensokjes: Over de geitenwollensokkenwereld van de vegetariër. Het is al een tijdje stil op dit blog. Ik hoop er een positieve boost aan te geven met de Award.
Leven met autisme: Recht uit het hart, geschreven door een moeder van een zoon met autisme.
Nancy Peeters: Blog om blij van te worden. Boordevol eenvoudige tips om het geluk te vinden. Geen zweverig gedoe, gewoon praktisch!
Tweede Liefde: Blogger die net als ik, graag over rommelmarkten en in kringloopwinkels struint. Gewoon omdat daar zoveel moois te vinden is. Gezellige verhalen in stijlvol vormgegeven blog.
Sabine Meijerink: Prachtig vormgegeven, vertederende tekeningen en rijk aan fantasie. De blogposts over ‘Hoofd Fruitvliegjes’ zijn mijn favorieten.
Voor het blog gezet: Herkenbare alledaagse verhalen. Leest heerlijk weg en tovert telkens weer een glimlach op mijn gezicht.
Weerzinwekkend: Talentvol schrijfster die met recht kan woordtoveren. Poëtisch, filosofisch, adembenemend.
What about her: Inspirerende reisverhalen. Met tussendoor leuke en sterke ‘van-alles-en-nog-wat’ posts.

Deze lijst is alfabetisch en daarmee op willekeurige volgorde gerangschikt.

Vragen aan de winnaars

De winnaars mogen op hun beurt de volgende elf vragen beantwoorden in een nieuwe blogpost op hun winnende blog.

 1. Sinds wanneer blog je?
 2. Waarom ben je aan bloggen begonnen?
 3. Hoe vaak blog je?
 4. Hoe ervaar jij de blogwereld?
 5. Hoe promoot jij je blog?
 6. Wat is jouw ultieme blogtip aan andere bloggers?
 7. Wat vind jij jouw mooiste blogpost en waarom?
 8. Welke blogs (genre) lees jij pertinent niet en waarom?
 9. Omschrijf een indrukwekkende ervaring uit je leven.
 10. Waar droom je van?
 11. Een dag zonder mobiel en internet: wat ga jij dan doen?

Meedoen hoeft niet, maar het is natuurlijk wel leuk. Laat je mij in een reactie even weten wat je doet? Ik ben erg benieuwd naar je antwoorden en de nieuwe winnaars van de Liebster Award.

Veel succes en… blog on!

 

9 gedachten over “Blogwereld”
 1. Oops, iets te snel op enter gedrukt. Wat ik nog wilde toevoegen: leuk om wat meer over jou te lezen. Ik zal meedoen en de vragen beantwoorden, maar ik durf geen termijn te geven. Zodra mijn antwoord en doorgeefluik compleet is, laat ik van me horen! In ieder geval hartelijk dank voor het doorgeven. Lieve wereld it is.

 2. Leuk dat je meedoet, Monique! Doe rustig aan hoor. Er is absoluut geen deadline! Niets moet, alles mag. Ik ben benieuwd, dus zie het t.z.t. wel verschijnen!

 3. Heel leuk om te lezen, en wat ontzettend lief dat je me ook hebt genomineerd! Ben ik erg dankbaar voor. Super. 🙂

  Ik heb er een paar gehad de laatste tijd (en elke keer weer even oprecht blij!) dus ik zal de vragen hier voor je beantwoorden!

  Sinds wanneer blog je?
  Al een jaar of tien heb ik verschillende blogs gehad (over alles en niets, over mijn tijden in het buitenland en een lange tijd over fashion) en nu sinds begin dit jaar (eigenlijk vorig jaar, maar ik was een tijdje verdwenen) schrijf ik op Whatabouther over alles waar ik me mee bezig houd. 🙂

  Waarom ben je aan bloggen begonnen?
  Eerst om mijn verhaal kwijt te kunnen, toen om het thuisfront op de hoogte te houden van mijn buitenlandse avonturen, een tijdje over fashion omdat ik dat op die leeftijd erg leuk vond en nu omdat schrijven echt mijn passie is en ik graag verhalen deel met de rest van de wereld.

  Hoe vaak blog je?
  Elke dag!

  Hoe ervaar jij de blogwereld?
  Soms voel ik me niet helemaal op mijn plek, omdat het gros erg jong is en er 10893734 blogs de grond uit schieten. Ik neem mijn blog ontzettend serieus en de mensen die ik nu om me heen heb ook, dat is fijn!

  Hoe promoot jij je blog?
  Niet eigenlijk. Ik zit ook op andere social media en doe af en toe een winactie, verder zie je me natuurlijk op andere blogs reageren.

  Wat is jouw ultieme blogtip aan andere bloggers?
  Blijf vooral jezelf.

  Wat vind jij jouw mooiste blogpost en waarom?
  Pfoe, moeilijk. Ik schrijf het liefst over reizen en mijmeringen/proza. Misschien het stuk over je hart volgen of over mijn moeder.

  Welke blogs (genre) lees jij pertinent niet en waarom?
  Ik heb weinig met beauty. Of nailart en dat soort dingen.

  Omschrijf een indrukwekkende ervaring uit je leven.
  Mijn reizen 🙂

  Waar droom je van?
  Blijven reizen en een bedrijf opzetten waar ik vol passie aan werk.

  Een dag zonder mobiel en internet: wat ga jij dan doen?
  Oh, heerlijk hoor. Lekker een boek lezen, een stuk wandelen, naar het strand of park…Fijn!

 4. Leuk om te lezen, Laura! Grappig dat je net ook op reis was toen ik de Award aan je doorgaf. Bedankt voor je reactie en succes met verder bloggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *