Geen widgets gevonden in de zijbalk

Snel het metropoortje door om de trein te kunnen halen. Vergeet het maar. Ik houd mijn OV-chipkaart voor de sensor en het poortje naast mij gaat open. Het verkeerde poortje dus. Hoe dat kan? Ik ben links en het poortje is gemaakt voor rechtshandigen.

Gesloten poort

Linksaf
De wereld is rechts en als linkshandige loop je daar dagelijks tegenaan. Letterlijk in mijn geval, want ik loop in mijn haast tegen het gesloten poortje aan. Ik neem mij dan ook heilig voor mijn chipkaart voortaan in mijn rechterhand te houden, maar bij haast vergeet ik het. Dan blijft de poort gesloten.

Teleurstelling

Hoewel ik niet beter weet dan linkshandig te zijn, levert het wel zo nu en dan frustratie op. Ik herinner mij een voorval in groep acht. Als je heel netjes had geschreven, mocht je een dag met de vulpen van de meester schrijven. Netjes schrijven is al lastig als je links bent, omdat je over de tekst heen veegt. Toch lukte het mij na intensieve inspanning een keurig geschreven tekst in te leveren. Groot was mijn trots toen ik daarna meesters vulpen ter hand nam en begon te schrijven. Alleen… hij deed het niet! ,,Die werkt niet met links, pak je eigen pen maar,” merkte de meester droogjes op. Groter kon mijn teleurstelling op dat moment niet zijn.

Kurkentrekker

Natuurlijk is dit alweer een tijdje geleden en heb je tegenwoordig (vul)pennen voor linkshandigen. Voor zover er nog met pen geschreven wordt, maar dat terzijde. Wat dat betreft springt de markt er aardig op in. Toch zijn er nog veel dagelijkse gebruiksvoorwerpen waar ik als linkshandige niet mee uit de voeten kan. Blikopener, kurkentrekker, videocamera, ringbandmappen. Let ook eens op het pinapparaat bij de kassa. Deze staat altijd aan de rechterkant. Misschien is dat ook wel logisch, omdat het aantal linkshandigen slechts 10 tot 15% van de bevolking betreft. Een minderheid dus.

Gitaarles

Mijn moeder probeerde mij ooit gitaar te leren spelen. Dat bleek onbegonnen werk, al duurde het even voordat het kwartje viel. Ik hield de gitaar verkeerd om, waardoor zij helemaal in de war raakte in haar uitleg. De gitaar draaien bood geen soelaas. Mijn afwijkend geprogrammeerde hersenhelften wisten hier geen raad mee. De gitaar en ik, we zijn het nooit eens geworden.

Is linkshandig zijn dan alleen maar kommer en kwel? Nee hoor, er zijn ook voordelen. Het allergrootste voordeel is dat ik met rechts ‘muis’. Zo kan ik tijdens het computeren de muis bedienen en tegelijkertijd iets opschrijven. Multitasken dus, want ook al zijn wij linkshandigen in de minderheid, het maakt ons wel inventief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *