Geen widgets gevonden in de zijbalk

Het aantal mannen in Nederland dat overlijdt aan prostaatkanker is de afgelopen veertig jaar verdubbeld1.  Het is in West-Europa de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen2. Daarnaast neemt het aantal diagnoses van teelbalkanker in Nederland de laatste jaren ook toe3. De oorzaak van de toename van deze vormen van kanker is nog onbekend.

,,Schrikbarende cijfers,” zegt Erik Wesseling. ,,Het is belangrijk dat hier goed onderzoek naar gedaan wordt.” Daarom doet hij Erik mee aan de Movember-actie: hij laat zich sponsoren om zijn snor te laten groeien. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker.

Movember
Movember is een samenvoeging van moustache (snor) en november. Deze stichting wil in de maand november extra aandacht vragen voor de gezondheid van de man. Met de snor als symbool. Het idee is in 2003 in Australië ontstaan en waaide in 2009 over naar ons kikkerlandje. Inmiddels groeien de Movembersnorren in 21 landen.  Vorig jaar leverde de actie wereldwijd 113,5 miljoen euro op4.

Is de gezondheid van de man dan echt zo zorgwekkend?

De toename van prostaat- en teelbalkanker is al zorgwekkend op zich. Los daarvan is ook bekend dat mannen over het algemeen ongezonder leven dan vrouwen5. Dat probleem zit hem, volgens Movember, vooral in de bewustwording.

Hier kan Erik over meepraten. Lange tijd had hij te kampen met overgewicht. Het zat hem soms letterlijk in de weg. ,,Ik moest de knoop van mijn broek losmaken om mijn veters te strikken,” vertelt hij. Een trap oplopen leverde hem steevast ademnood op. ,,Het ergste was, dat mijn zoontje wel eens toespelingen maakte over mijn omvang. Ik vond dat gênant. Ik wist dat ik een verkeerd signaal naar hem afgaf.”

Anders eten
De knop ging ruim een jaar geleden om. ,,Ik ging meer wandelen en fietsen. Daarnaast ben ik mijn eetpatroon gaan aanpassen, anders ontbijten, zoals yoghurt met gebroken lijnzaad en honing in plaats van drie boterhammen met pindakaas. Voor de lunch neem ik normaal brood mee naar mijn werk in plaats van een broodje vet uit de kantine. Tussendoor neem ik een appel in plaats van een gevulde koek. Ik drink minder koffie en meer water. En… bijna niet meer snoepen.

Wat betreft het avondeten: één bord is genoeg. En als ik dan denk na één bord, ik lust nog wel wat, dan drink ik een glaasje water. Door even mijn eerste bord te ‘verwerken’ ben ik vaak over mijn aandrang naar een tweede bord heen. Ik ben dus niet gaan diëten, maar gewoon anders gaan eten.”

Ze-ven-tien!
Inmiddels is Erik 17 kilo afgevallen. Hij voelt zich er comfortabel bij en het geeft hem nieuwe energie. Onlangs heeft hij zijn gehele gezondheid laten meten, zoals vetgehalte, cholesterol, suiker, hartslag, bloeddruk en buikomvang. ,,Alle cijfers staan op groen en dat voelt goed!”

Snor
Met de gezondheid van Erik zit het dus wel snor. Maar hoe zit dat nu met zijn snór? ,,Ik Snorrenheb nog nooit een snor gehad. Wel laat ik zo nu en dan mijn bakkebaarden staan. Vroeger had ik een sikje en onlangs probeerde ik een baard. Dat heb ik anderhalve week volgehouden, maar het begon te jeuken. Nadat ik hem had afgeschoren, hoorde ik van de Movember-actie. Ik vind het een fantastisch initiatief. Ik reis met de trein en let echt op welke mannen allemaal met een ongeschoren snor rondlopen. Ik krijg er al veel vragen over en vind het mooi om op zo’n manier een bijdrage aan te kunnen leveren als gezicht van de gezondheid van de man. Én om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker.”

 Sponsor de snor van Erik

 


1 CBS cijfers prostaatkanker in Nederland
2 International Agency for Research on Cancer
3 Stichting zaadbalkanker, cijfers
4 Over Movember
5 CBS cijfers leefstijl mannen/vrouwen in Nederland

Gerelateerd bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *