Geen widgets gevonden in de zijbalk

Dimitri*, een Oekraïense student, vertelt mij over de corrupte gang van zaken binnen de muren van zijn universiteit. Hij probeert zich ertegen te verzetten, maar dit blijkt een eenzame strijd. Hij moet zijn mond houden of zonder diploma de universiteit verlaten.

Hoe anders gaat dat in ons land. Amsterdamse studenten protesteren voor een transparanter universiteitsbestuur. Zij willen meer invloed op de keuzes die het bestuur maakt en dwingen dit af door het bezetten van universiteitsgebouwen. Geen eenzame strijd, maar sámen ten strijde trekken.

Oekraïense Grivna'sCijfers kopen

Dimitri doet een ICT-studie in Kiev en is nog een jaar verwijderd van het afstuderen. Hij is er regelmatig getuige van dat studenten een docent geld toestoppen, in ruil voor een goed cijfer. “Het gebeurt niet eens stiekem, iedereen kan het zien,” zegt hij. “Mijn studiegenoten gaan vervolgens de hele dag gamen of naar de kroeg. Ze hoeven toch niet te studeren, want het cijfer is al ingekocht.”

“Corrupt as hell”

In zijn eerste studiejaar stapte hij naar het universiteitsbestuur om de handel in cijfers aan te kaarten, maar hij kwam van een koude kermis thuis. “Zij bleken corrupt as hell,” vertelt Dimitri. “Zodra ze begrepen waar ik ze voor wilde spreken, werd ik weggestuurd. Ik hield vol, maar kreeg uiteindelijk een brief waarin stond dat ik ‘onrust veroorzaakte op de universiteit’. Daar moest ik onmiddellijk mee stoppen, anders zou ik van de universiteit verwijderd worden. Ik weet dat ze je naam dan doorgeven aan andere universiteiten en zou ik nergens meer kunnen studeren.”

Luie nietsnut

Nu zet hij de strijd in stilte voort. “Ik wil leren voor de vakken die ik moet doen om mijn diploma te halen. Daarvoor ben ik student. Zodra ik na mijn studie aan het werk ga, ziet mijn baas dat ik mijn vak beheers. Hij weet dat ik mijn diploma niet gekocht heb, maar heb verdiend door er hard voor te werken. Wat zal zo’n baas zien aan een werknemer die betaalde voor zijn cijfers? Een luie nietsnut!” Zo hoopt Dimitri zich te onderscheiden van de anderen en te bewijzen dat corruptie op lange termijn niet werkt. Een eenzame strijd in een land waar democratie en transparantie van bestuur nog ver te zoeken is.

Dovemansoren

Hoe loopt het af met het protest in Amsterdam? Het is in ieder geval niet aan dovemansoren gericht: het bestuur belooft meer medezeggenschap en transparantie. Wat vooral belangrijk is: het kán gewoon. De studenten weten dat hun studie niet in gevaar komt door hun protest en dat ze er samen sterk in staan.

 

 

*Op verzoek van de geïnterviewde gaf ik hem een andere naam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *